Invoering Studenten OV-chipkaart

Wat is de Studenten OV-chipkaart?

De Studenten OV-chipkaart is een chipkaart. Op een OV-chipkaart moet je een zogenaamd reisproduct activeren, voordat je kunt reizen. Voor iedereen die recht heeft op studiefinanciering is er het studentenreisproduct. Het studentenreisproduct is een weekabonnement of een weekendabonnement of een vergoeding als de student in het buitenland studeert.
Ook in 2010 reizen studenten gratis of met korting als er recht op studiefinanciering is. Het afhalen, wijzigen en stopzetten verandert. Ook de manier van reizen is nieuw: inchecken, uitchecken en saldo laden. Voor veel studenten buiten Rotterdam en Amsterdam nieuwe begrippen. 

Basisstappen

In november kregen studenten een brief. Daarin kunnen ze lezen welk abonnement op 16 december voor ze klaarstaat in de automaat en wat ze moeten doen om dat abonnement te activeren. De basisstappen zijn eenvoudig:

  • Studiefinanciering aanvragen. 
    Heeft de student recht op studiefinanciering, dan zorgt de IB-Groep (per 1-1-2010 de Dienst Uitvoering Onderwijs) dat een weekabonnement wordt klaargezet. Liever een weekendabonnement? Geen probleem, de student kan gratis wisselen.
  • Studenten OV-chipkaart regelen.
    Nadat hij studiefinanciering heeft aangevraagd, krijgt de student een pasfotoformulier thuisgestuurd. De student moet dit formulier invullen en terugsturen met een kopie van zijn legitimatiebewijs en een pasfoto. Binnen drie weken heeft hij dan Studenten OV-chipkaart in zijn bezit. Studenten die in 2009 al een pasfoto bij het postkantoor inleverden, krijgen de Studenten OV-chipkaart thuisgestuurd.
  • Week- of weekendabonnement op de Studenten OV-chipkaart zetten.
    Twee weken voordat het recht op studiefinanciering ingaat, kan de student zijn week- of weekendabonnement activeren bij een ophaalautomaat en is hij klaar voor het nieuwe reizen. 
 

Meer informatie

Meer informatie over het recht op studiefinanciering en het bijbehorende recht op een studentenreisproduct: www.ocwduo.nl

Informatie over de Studenten OV-chipkaart of het reizen daarmee? www.studentenov-chipkaart.nl

De ophaalinstructie voor de OV-chipkaart vindt u hier.

De folder van de IB-Groep vindt u hier.